Budimpesta - predata dokumentacija - Kormányablak V

Потребна документа и искуства при предаји, питања...
bokinovisad
Поруке: 6
Придружен: Сре Авг 07, 2019 11:15 am

Budimpesta - predata dokumentacija - Kormányablak V

Порука од bokinovisad » Чет Сеп 19, 2019 2:49 pm

Pozdrav,

Nakon sto sam prikupio sve dokumente i konacno shvatio da sam dorastao zadatku, odlucio sam da se zaputim ka Budimpesti, ka "drzavnoj kancelariji", takozvanom Kormányablak V Kerület (odmah iza parka na Deák Ferenc Tér) i predam dokumentaciju za dobijanje drzavljanstva pozivajuci se na pradedu.

Usao sam, sa obezbedjenjem sam prozborio dve-tri, rekao mu da zelim da predam zahtev za pojednostavljeno drzavljanstvo i kliknuo je nesto na onom ekranu i dao mi je broj, sacekao sam malo i nakon 10 minuta sam prozvan na, ni vise ni manje, salter 13.

Kada sam dosao do saltera, sam sam poceo pricu (cini mi se da je to dobar uvodni trik kojim pokazes samopouzdanje u jeziku) i poceo sam sa predavanjem dokumenata i pasosa.

Prvo pitanje je da li je neko pre mene trazio madjarsko drzavljanstvo i na koga se pozivam da bih dobio madjarsko
Pitao me je zasto bih zeleo madjarsko drzavljanstvo, sta planiram da radim sa njime i rekao mi je da se predstavim.
Na osnovu datih odgovora, krenula su pitanja, ali nista pretesko, vec prilagodjeno nemadjarima, a zeleo je i da ponovi ako trazis.
Ukljucile su se u razgovor i koleginice sa drugih saltera, tako da je nastala pijacarska atmosfera, sto mi je svakako godilo jer - ko trpi da sva paznja bude uperena u tebe u takvim trenucima?
Nakon pitanja vezanih za zahtev, pitao koleginica sa drugog saltera me je pitala sta volim da radim u slobodno vreme, a decko kojem sam predao papire me je pitao koji mi je omiljeni film i da opisem u kratkim crtama sta o cemu se radi u njemu.
Zatim me je pitao da li znam BILO STA sto se tice madjarske istorije, mislim da je tu najbolje pomenuti Trianon jer je to vruca tacka madjarske kulture i istorije.
Konverzacija je lepo tekla, pricao sam i kad ne treba, davao neke svoje random komentare samo da se cuje da nesto pricam, dokumenti su provereni i potpisani, salter-lik je obelezio u formularu da kandidat razume i govori madjarski i napomenuo mi je da ponekad zovu na dodatnu proveru jezika iz, po hijerarhiji, vise institucije od one gde on radi. Rekao je, takodje, da procedura otprilike traje 6 meseci.

Ovo pisem da vam kazem da, ukoliko se odlucite da idete tamo da predajete, imate velike sanse da prodjete, ali ipak treba biti spreman sto se tice ovih elementarnih stvari i nekih stvari vezanih za vas zivot, vase slobodno vreme i, takodje, morate biti spremni za poznavanje elementarnih istorijskih stvari jer se po njima vidi da na patriotske komentare nisu imuni, pa se i tu dajte u neko "uvlacenje" ;).

Iz onoga sto sam razumeo, mogu se nadati pozitivnom odgovoru i pozivu na zakletvu u onom legendarnom pismu koje ce jednom stici na kucnu adresu.
Da li gresim?

vlaovic
Поруке: 16
Придружен: Пон Јун 04, 2018 1:24 pm

Re: Budimpesta - predata dokumentacija - Kormányablak V

Порука од vlaovic » Нед Окт 06, 2019 9:41 pm

Ako nemate prijavljen boravak u Budimpešti, očekujte poziv na proveru znanja jezika u Suboticu ili Beograd.

tammyb
Поруке: 1
Придружен: Чет Мај 07, 2020 8:49 am

Re: Budimpesta - predata dokumentacija - Kormányablak V

Порука од tammyb » Чет Мај 07, 2020 8:52 am

Boki, kako je prosla aplikacija? Ja zivim u Bud i planiram da predam zahtev do kraja godine, pa me zanima sta je izaslo do kraja. Hvala.

bokinovisad
Поруке: 6
Придружен: Сре Авг 07, 2019 11:15 am

Re: Budimpesta - predata dokumentacija - Kormányablak V

Порука од bokinovisad » Пет Мај 29, 2020 1:16 pm

Pozdrav,

Sve je proslo u najboljem redu. Preporucujem odlazak u Kormányablak V za predaju dokumenata i preporucujem da se pripremi nesto o madjarskoj istoriji. Najbolje bi bilo nesto oko Trianonskog Mira jer su me to pitali.

Upravo danas sam dobio pozitivan odgovor od odabranog konzulata.

Пошаљи Одговор