Proces provjere dokumenata

Потребна документа и искуства при предаји, питања...
Dejo
Поруке: 6
Придружен: Чет Сеп 12, 2019 6:31 am

Proces provjere dokumenata

Порука од Dejo » Суб Јан 11, 2020 8:56 am

Pozdrav,

da li je iko upućen u to, kako se tačno odvija proces provjere dokumenata od strane odgovornih Mađarskih institucija? Da li se samo oslanjaju na predatu dokumentaciju ili vrše i sami provjere odnosno šalju upite našim institucijama ovdje?

Pitam iz razloga što izgleda ni jedna od naših institucija koja je uključena u ovu moju avanturu ne radi svoj posao kako treba. Počev od arhive koja je iz tadašnje matične knjige prepisala pogrešnu godinu vjenčanja moje prababe, iako se na preslici jasno mogu razlikovati broj "3" i broj "9". Takođe je i sudski tumač isto mjesto rođenja na tri različita dokumenta napisala drukčije, i naravno matični ured gdje sam trebao izvaditi vjenčani list babe i koji je izgorio u ratu, na što oni jednostavno nemaju rješenje, iako se u smrtovnici pokojne babe spominje djedovo ime kao supružnik.

Kada gledam sada u ove papire što imam, već vidim kako će me odbiti zbog takvih individua, koje ni najjednostavne zadatke ne znaju odraditi odgovorno i uredno.

Da se vratim na pitanje. Dosta ima sitnih grešaka kao, kao npr u imenu moje majke. U jednom dokumentu ovako u drugom onako, tj. u jednom slovu je razlika. Takođe i pradjedovo ime koji nije toliko relevantan za ovu priču, ali dovoljno da ne izgleda uredno i da izazove sumnju kod odgovornih za provjeru. Na očevom rodnom listu su polja za JMBG roditelja prazna. Zato pitanje, da li će se oni samo oslanjati na dokumente ili će stvarno vršiti provjere?

Köszönöm!

Sale181
Поруке: 8
Придружен: Чет Авг 29, 2019 10:18 pm

Re: Proces provjere dokumenata

Порука од Sale181 » Суб Јан 11, 2020 7:10 pm

Pozdrav,

Kada sam poceo da ucim, odnosno kada sam poceo da prikupljam dokumente, profesorka mi je rekla da svi podaci moraju biti tacni i sva polja popunjena. Kod mog oca, na primer, nisu uneli neke podatke kada je umro, pa sam isao na tu opstinu da promenim neke stvari.

Moj savet ti je da sve ispunis i da dokumenti budu potpuni, da te ne bi vracali zbog toga.

Nadam se da sam ti pomogao.

Pozdrav

Dejo
Поруке: 6
Придружен: Чет Сеп 12, 2019 6:31 am

Re: Proces provjere dokumenata

Порука од Dejo » Нед Јан 12, 2020 5:56 am

Pozdrav,

jesi, pomogao si i hvala na odgovoru.

Problematično je u mojoj situaciji, što živim i radim u inostranstvu i što za svaki dokument moram majku ili oca poslati da mi izvadi. Da bih ispravio sve greške, moram obići tri grada u dvije države. Mogu li nekog platiti da to uradi za mene? :D

Ljuti me što se uopšte mora ispravljati. Platio sam skupo da mi u arhivi nađu potrebne izvode i umjesto da se mogu osloniti na to, moram sam sjest i raditi njihov posao. Moja greška je što sam im vjerovao i odmah poslao izvode da se prevedu. Na to je sudski tumač, kog sam isto skupo platio, i svojih grešaka dodao. A matičarima je izgleda bilo u opisu posla da griješe u imenima. Sad ne znam gdje da počnem da ispravljam :)

Manje je komplikovano i naporno bilo učiti jezik do sad. Ali šta je tu je. Izgleda da je vrijeme za godišnji i turneju kroz Balkan. :)

Sale181
Поруке: 8
Придружен: Чет Авг 29, 2019 10:18 pm

Re: Proces provjere dokumenata

Порука од Sale181 » Нед Јан 12, 2020 3:55 pm

Razumem te. U Beogradu je haos sto se tice tih dokumenata.

Kada sam trazio ocev izvod u opstini Zemun gde je rodjen falili su podaci. Zena sa saltera me poslala na opstinu na kojoj je otac umro da se unesu potrebne izmene. Opstina na kojoj je neko umro je nadlezna da ispuni i posalje umrlicu u centralni registar. Na toj opstini sam ih informisao sta nedostaje. Poslali su me da ispunim neki papir u koji unosis sta treba promeniti. Predao sam taj list i dosao za 4-5 dana.

Mislim da mora srodnik da obavi neophodne izmene. Najbolje ako je direktan rod.

Пошаљи Одговор