Zakletva

Искуства са заклетве, питања у вези са тим
Tottipl
Поруке: 32
Придружен: Чет Авг 30, 2018 7:54 pm

Re: Zakletva

Порука од Tottipl » Пет Јан 11, 2019 3:39 pm

Upravo sam stigao iz subotice,uspesno sam polozio zakletvu!Bio sam na razgovoru kod konzula i ispitivao me je 35-40min..Ako vas zanima,mogu vam detaljno napisati sta me je sve pitao..A pitanja je bilo bas mnogo..

Bozidar Slavkovic
Поруке: 49
Придружен: Суб Окт 20, 2018 2:29 pm

Re: Zakletva

Порука од Bozidar Slavkovic » Пет Јан 11, 2019 3:52 pm

Cestitam, svaka cast :-). Kada ste predali zahtev, ako mozete bilo bi dobro da napisete pitanja. Hvala i cestitam

Toni
Поруке: 176
Придружен: Нед Јун 10, 2018 8:29 am

Re: Zakletva

Порука од Toni » Пет Јан 11, 2019 4:35 pm

Cestitam Tottipl svaka cast koliko vas je bilo na zakletvi jeli znas kad je sledeca zakletva daj nesto novo normalno napisi nam pitanja bice korisno :P

Magi
Поруке: 17
Придружен: Пон Нов 26, 2018 7:12 pm

Re: Zakletva

Порука од Magi » Пет Јан 11, 2019 7:41 pm

Tottipl пише:
Пет Јан 11, 2019 3:39 pm
Upravo sam stigao iz subotice,uspesno sam polozio zakletvu!Bio sam na razgovoru kod konzula i ispitivao me je 35-40min..Ako vas zanima,mogu vam detaljno napisati sta me je sve pitao..A pitanja je bilo bas mnogo..
Cestitam, i mene to ponovo ceka kada skupim hrabrosti :roll:

Toni
Поруке: 176
Придружен: Нед Јун 10, 2018 8:29 am

Re: Zakletva

Порука од Toni » Пет Јан 11, 2019 8:04 pm

Ajde Magi nedaj se napred sto pre :lol:

Tibor
Поруке: 33
Придружен: Сре Дец 26, 2018 12:24 pm

Re: Zakletva

Порука од Tibor » Пет Јан 11, 2019 9:54 pm

Tottipl пише:
Пет Јан 11, 2019 3:39 pm
Upravo sam stigao iz subotice,uspesno sam polozio zakletvu!Bio sam na razgovoru kod konzula i ispitivao me je 35-40min..Ako vas zanima,mogu vam detaljno napisati sta me je sve pitao..A pitanja je bilo bas mnogo..
Cestitke Totti. Bas bih voleo da cujem kako je bilo

Dzoo
Поруке: 4
Придружен: Уто Дец 18, 2018 9:32 am

Re: Zakletva

Порука од Dzoo » Суб Јан 12, 2019 12:29 pm

Ivana пише:
Сре Јан 09, 2019 2:47 pm
Saborci dragi jel vas I'ma Jos od April iz Subotice ili Sam ja zaboravljena 😢😢😢
Ima, ima Ivana, eto mene još čekam od 23 aprila 😥

Bozidar Slavkovic
Поруке: 49
Придружен: Суб Окт 20, 2018 2:29 pm

Re: Zakletva

Порука од Bozidar Slavkovic » Суб Јан 12, 2019 1:42 pm

Ipak sam ja najgori.... :mrgreen:

Toni
Поруке: 176
Придружен: Нед Јун 10, 2018 8:29 am

Re: Zakletva

Порука од Toni » Суб Јан 12, 2019 7:05 pm

Tottipl je zaboravio na nas slavi jos pa nepise Bozidare nema ti druge stvarno je previse kad ce to krenuti dal ce nam neko javiti termine za zakletvu nama juncima je vec 7 meseci strasno samo se stresiramo zato svaki komentar dobro dodje :roll:

Pestanski sobar
Поруке: 2
Придружен: Нед Јан 13, 2019 1:01 pm

Re: Zakletva

Порука од Pestanski sobar » Нед Јан 13, 2019 2:11 pm

Dragi ljudi,
Pratim ovaj forum već neko vreme pa bih hteo da podelim svoje iskustvo sa vama jer verujem da će mnogima značiti i da će mnoge ohrabriti. Kada sam prvi put predao papire za Mađarsko državljanstvo dobio sam odbijenicu iz Budimpešte u Decembru 2017. godine. To je bio poraz ali ne i odustanak od ove stvari. Bio sam ponovo na razgovoru u Aprilu 2018. godine u Novom Sadu kada je bio konzularni dan i predao sam papire kod istog službenila kod kog sam predao skoro godinu dana ranije... Pomislio sam, koja koincidencija ili igra sudbine... Rešetao me je brzim ali osnovnim pitanjima, udarao je onaj pečat o papire tako jako da sam mislio da ću da odskočim sa stolice ali na kraju je sve ispalo ok i rečeno mi je da će me obavestiti o svečanoj zakletvi za 6 meseci. Laknulo mi je kada sam to čuo... Nakon nekih mesec ipo dana stiglo mi je pismo iz Budimpešte gde se od mene tražilo da ponovo moram da napišem svoju biografiju pred nekim od službenika u najbližem konzulatu ili ambasadi te da za to imam rok 30 dana inače u suprotnom će me odbiti za državljanstvo. Podvio sam rep i otišao za Suboticu, svestan da sam ponovo na početku čitavog procesa. Nisam bio svestan šta me tamo može sačekati ali sam pošao pa šta bude.... Tamo me je dočekala jedna fina gospođa koja mi je doslovno predala moju napisanu biografiju da prepišem dok je ona tamo malo sedela i to nadgledala. Posle smo malo popričali i čak je pohvalila moj mađarski akcenat za nekog ko uči jezik svega dve godine i kome mađarski nije maternji jezik. Na kraju smo se lepo pozdravili gde sam je ja pitao da li je sad sve u redu na šta je ona rekla ''Nadamo se da jeste jer od Budimpešte zavisi''. Otišao sam u Bos kafe na kafu i osetio sam olakšanje jer sam se ponovo vratio u igru sa verom da će ishod biti pozitivan.
Na zakletvu sam bio pozvan krajem Novembra i naravno otišao sam ali i dalje svestan činjenice da dok državljanstvo ne dospe u moje ruke ono nije moje, iako ono postoji i stoji tamo negde. Ušao sam uredno u Subotički konzulat i javio se mladom službeniku koji je sedeo sa leve strane kad se uđe. Sa desne strane su bila dva poduža reda prema stolovima za registraciju gde su sedele tri službenice. Ne znam zašto ali službenik me je odmah poslao kod jedne od njih bez da čekam u redu što je u meni izazvalo sumnju da nešto verovatno žele dodatno da me ispitaju. Rekao sam u sebi da će sve biti u redu i da je sve dobro. Nakon što je prethodni čovek završio razgovor sa njom prozvala je mene i tako je započeo naš razgovor. Pored osnovnih pitanja o mom životu i poslu pitala me je da li znam zašto sam danas došao i na čega i pitala me je koje je trenutno godišnje doba. Na svako pitanje davao sam pun odgovor kako bi joj pokazao da znam da pričam i da imam želju da pričam, najbitnije je da ih razumete šta vas pitaju a onda ćete odgovor već nekako da date ako ste učili jezik. Na kraju se složila sa koleginicom pored da je sve dobro i da nije neophodna dalja provera. Potpisao sam se na famozna 4 mesta i otišao na stranu da čekam da nas pozovu da siđemo. Par njih je bilo prozvano da ide na razgovor sa konzulkom, sećam se da jednog momka nisu pustili na zakletvu nakon tog razgovora.... Zakletva je prošla uredno i lepo ali nažalost bez šampanjca. Kad je fascikla stigla u moje ruke znao sam da je tada državljanstvo moje.
Bilo nam je rečeno da pasoš i ličnu kartu možemo zatražiti tek nakon 10 dana jer je toliko potrebno da uđemo u knjigu i sistem građana u Budimpešti. Nakon 3 nedelje od zakletve sam otišao u Budimpeštu, jer je moguće doći bilo kada u toku radnog vremena bez zakazivanja u bilo koji Polgarmester Haz. Uzme se broj i čeka se neko vreme, za manje od sat vremena sve bude gotovo. Uz prisustvo ljubazne službenice koja mi je sve lepo objasnila i pokazala zaista je sve prošlo lako. Ako pasoš plaćate gotovinom ona vam napiše uplatnicu na iznos koji treba da uplatite i samo se ode do obližnje pošte, bez ikakvog čekanja se plati i vratite joj potvrdu da ste uplatili.Ako pak plaćate karticom onda imate terminal na samom stolu gde predajete dokumenta. Kao što sam rekao sve bude gotovo za manje od sat vremena. I pasoš i lična karta su bili gotovi za manje od 10 dana, bili bi i ranije da nisu bili praznici. Ponovo sam se uputio za Peštu kako bi ih preuzeo...
To bi bio kraj jedne priče a ujedno i početak jedne nove etape, jer svi smo ovde svesni zašto ovo radimo i šta želimo time da postignemo. Nadam se da sam vam sa ovom pričom nekako pomogao i želim vam svima da dostignete svoj cilj kao što sam i ja svoj dostigao.
,,Everything seams to be impossible until it's done'' ;)

Пошаљи Одговор